Sejarah G-Shock

Sejarah Jam Vintage G-Shock

Sejarah G-Shock, jam tangan getah yang paling popular di dunia. Perkembangan jam tangan Casio G-SHOCK bermula pada tahun 1981 dengan impian sekumpulan jurutera untuk membuat jam tangan kasar yang tidak akan hancur walaupun dijatuhkan. Selepas dua tahun dan lebih dari 200 prototaip kemudian, model G-SHOCK pertama, DW-5000C, yang menampilkan binaan ketahanan kejutan serba baru, dilancarkan pada tahun 1983.

Paling terkenal dengan jenama G-Shock ialah penciptanya Kikuo Abe. Bermula dengan model pertama G-Shock DW5000C, jam ini memasuki era sari tahun ke tahun sehingga sekarang zaman digital moden. Selepas tempoh 35 tahun, G-SHOCK mula memasuki tahap baru dengan pelbagai model termasuk jam tangan ketenteraan dan taktikal G-SHOCK dengan ciri tahan air yang luar biasa.

Baca : Model G-Shock Pertama DW5000C
GShock-DW-5000C-1A-1B

  

Sejarah G-Shock Moden

 

Sejarah Jam Vintage G-Shock
Sejarah Jam Vintage G-Shock

koleksi-jam-vintage-gshock-01

koleksi-jam-vintage-gshock-01
 

Rekaan jam tangan G-SHOCK terkini mempunyai fungsi yang lebih banyak dan lebih automatik. Koleksi jam kini memasuki era digital moden dan lebih sofistikated. Tambahan lagi, beberapa model terkini dikira dengan teknologi yang disambungkan Bluetooth.
 

new-moden-gshock-01
 

Untuk anda peminat jam tangan getah G-SHOCK, pasti akan menyukai koleksi G-Shock Vintage dan juga koleksi G-Shock terkini sebagai gaya hidup anda seharian.