Model Jam Pertama G-Shock Frogman DW-6300 Keluaran Tahun 1992

Frogman adalah model mewah dari jam tangan Casio G-Shock. Mungkin ramai tidak tahu, Model Jam Pertama G-Shock Frogman DW-6300 Keluaran Tahun 1992. Ia adalah salah satu daripada model pertama “Master of G”, garis jam tangan G-Shock yang direka bentuk untuk kegunaan istimewa. The Frogman mempunyai bentuk asimetris dan dipasang secara eksentrik pada tali.

Asalnya, ia dibuat khas sebagai jam tangan menyelam bagi penyelam skuba dan satu-satunya garis G-Shock yang mematuhi ISO 6425 dengan penarafan Penyelaras 200 m.

Frogman DW-6300

Model Frogman pertama (DW-6300) dikeluarkan pada bulan November 1992. Walaupun Casio mula menggunakan plat belakang yang baru, empat skru untuk jam tangannya sekitar masa itu, DW-6300 mengekalkan reka bentuk plat belakang yang lebih tua. Pada bulan Jun 1995 model Frogman generasi kedua dikeluarkan, DW-8200. Sejak itu. model jam G-Shock Frogman menjadi sangat popular di kalangan pengumpul G-Shock dan banyak edisi khas telah dikeluarkan sejak dari model pertama dikeluarkan.

Jam G-Shock Frogman DW-6300 ini ialah jam pertama Model Series Frogman yang punyai ISO 200 meter kalis air. Masa itu, jam ini antara jam legend yang tahan lasak untuk penyelam skuba dan menjadi pilihan ramai peminat jam yang aktif dalam air kerana saiz, fungsi dan bentuknya yang cantik dan agak ringan berbanding jam jenama lain.

Hingga hari ini, selepas lebih 26 tahun, model ini masih lagi punyai peminat di seluruh dunia. Nak baca sejarah jam tangan G-Shock Frogman yang terbaru boleh baca di link G-Shock Frogman ini.

1 thought on “Model Jam Pertama G-Shock Frogman DW-6300 Keluaran Tahun 1992

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.